Blog

Zanimljivosti o Lumbardi

Nenad
1 month ago
Posted by: Nenad
Category: Blog

Najpoznatiji i najznačajniji antički kameni natpis do sada pronađen na tlu Republike Hrvatske nalazi se upravo u Lumbardi. Riječ je o Lumbardskoj psefizmi koju čuva Arheološki muzej u Zagrebu. Ovim dekretom utanačene su pojedinosti oko osnivanja grčke kolonije. Iz teksta se, između ostalog, doznaje da su lumbardsku naseobinu utemeljili Grci s otoka Isse, današnjeg Visa, na osnovi prethodnog ugovora s predstavnicima lokalnih Ilira, Pilom i njegovim sinom Dazom. Lumbardska psefizma pronađena je na vrhu brežuljka Koludrt, gdje je vjerojatno nekoć stajao isejski grad. Nešto južnije, na predjelu Sutivan, nalazila se nekropola kolonije iz koje potječu grčke vaze, pohranjene u Gradskom muzeju Korčule.

Ime Lumbarda prvi put se spominje u Korčulanskom statutu, koji je u prvobitnoj formi sastavljen još 1214. godine. Jedna od njegovih odredbi zabranjuje trajno naseljavanje u Lumbardi i predviđa novčanu kaznu za onog koji bi se drznuo tu čak i prenoćiti. Stoga i nije čudno što su jedini svjedoci ovoga vremena tek dvije sakralne građevine, crkva sv. Ivana na Sutivanu i sv. Barbare u Žabnjaku.

Narodna je glazba utemeljena 1929., a crkveni zbor 1935. godine. Među posljednjima u nizu, osnovani su Kulturna udruga «Ivo Lozica» (1980.), i dječji ženski crkveni zbor (1999.).

Početkom 20. stoljeća, podignute su dvije najmlađe sakralne građevine u Lumbardi. To su crkva sv. Špiridijuna u zaseoku Javić, koja datira iz 1900., te kapela Gospe Lurdske u podnožju Koludrta, iz 1922. godine.

Ovom su razdoblju svoj pečat dali i brojni lumbardski umjetnici, od kojih su neki stekli i svjetsku slavu. Među njima se ističu kipari Frano Kršinić (1897.-1982.), Ivo Lozica (1910.-1943.), Lujo Lozica (1934.), kipar-amater Ivan Jurjević – Knez (1920.), slikar Stipe Nobilo (1945.), i dirigent Ivo Lipanović (1958.)

Nenad

Leave a Reply